Проекти на артисти от платформата e-valuation 3: Яна Василева, raw lab, trohi / Триъгълна кула на Сердика, Регионален исторически музей София

Триъгълна кула на Сердика, Регионален исторически музей София, бул. Мария Луиза 16 - Проекти на артисти от платформата e-valuation 3: Яна Василева, raw lab, trohi, 24-28.10.2023

“e-valuation” е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. От създаването й през 2020 г. досега са продуцирани десет нови проекта. В ДА Фест 9 показваме проектите на селектираните артисти и колективи от третото издание на платформата.

„Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ на колектива Raw Lab рамкира процесите, скрити при разработката на машинното зрение и поставя въпроса за смисловите рамки и значението на контекста при прочита на образи. Raw Lab възстановяват контекста, който е умишлено пропуснат, разобличавайки похвати, характерни при разработката на изкуствен интелект.

„(Не)изчерпаема памет“ на Яна Василева е проект, рециклиращ чужди спомени и стари снимки, които превръща в хранителна среда за ин витро растение GINKGO BILOBA. Работата на Яна Василева разглежда темата за спомена, връзката между материалността и същността му, като се опитва да го съживи и запази под друга форма.


„Нови богове / Нови ритуали“ е аудио-визуалната инсталация, вдъхновена от разнообразни духовни практики, които през хилядолетията са били израз на човешкото желание да се свърже със сублимното. В интерпретацията на колектива trohi ритуалното пространство е претърпяло особена физическа метаморфоза, а свързването със сакралното е заместено от взаимодействие със съвсем наличното.

Представяме също интердисциплинарния проект / Homo Vespertillio / на група студенти от първи курс в спец. „Рисуване и интермедия“ във ВТУ. Идеята за него възниква в следствие на зададен казус по темата за променливата природа и широкообхватността на изкуството. Проектът представя измислена раса - комбинация от хора и прилепи, под формата на изчезнала цивилизация, чрез документален филм и музейни експонати. Филмът е в стил доку-фикшън, създаден, така че да имитира истинско научно предаване. В него са използвани анимация, музика, гласово озвучаване, 3D моделиране и фото обработка. Експонатите с артефакти, студентите изработват сами, използвайки глина, мъх и други материали. Автори на проекта са: Стела Караилиева, Ради Горанов, Рада Дончева, Андреа Димитрова и Валентин Сабинов.

Представяме и проекта на Петр Иванов:

"Завършил съм средно образование в национално училище по изкуства "Добри Христов" в Варна през 2023. Участвах в изложбите на биенале "Лудогорие" 2023 гр.Разград и конкурс Орфеви таланти 2022 гр.Пловдив В настоящия момент съм студент 1 курс сценография в Национална Художествена Академия Творбата ми се нарича estrés преведено от испански стрес и показва колко е крехко нашето благополучие."
 

Дата на събитието
Крайна дата
Период
11:00-19:00