Вероника Акупова

Вероника Акупова

banner

Вероника Акупова е танцьор и хореограф, съосновател на bok o bok. Тя се интересува от чувствителната връзка между танца, природата и технологиите.


Родена в Тбилиси, Грузия, Вероника е завършила Московския държавен университет, Париж-Сорбона и ACTS École de danse contemporaine de Paris.


Като изпълнител тя е работила с Иван Перес в Танцовия театър в Хайделберг, с израелската компания C.a.t.a.m.o.n dance group и със Силвен Гроуд за неговите танцови интервенции в болници.

През 2015 г. създава първото си соло, Entrelacs, което е финалист на няколко международни фестивала. През 2016 г. режисира танцовия видеоклип Catharsis, най-добър студентски филм и откриващ филм на фестивала Cinedans в Амстердам, който печели награди и на Bestias Danzantes в Сантяго де Чили и InShadow в Лисабон.


Вероника е носител на наградата за 2020 г. на Fonds Régional pour les Talents Émergents (FoRTE Île-de-France) с проект Flying bodies across the fields, представен в Centre Pompidou, биеналето EXPERIMENTA и Френския институт в Кот д'Ивоар.


През 2022 г. е гост-художник в GAES (Groupe Artistique d'Exploration Scientifique) за изкуствения интелект, организиран от Ателие "Науки за изкуствата" (L'Hexagone Scène Nationale Arts Sciences), Quai des Savoirs в Тулуза, MIAI Гренобъл и ANITI.


Вероника е лауреат в програмата "Mondes nouveaux", провеждана от френското Министерство на културата в сътрудничество с Centre des monuments nationau.

20:00-21:00
Flying bodies across the fields / Флориан Горалски и Вероника Акупова, РЦСИ Топлоцентрала

Flying bodies across the fields 

bok-o-bok: Вероника Акупова & Флориан Горалски (Франция)

РЦСИ Топлоцентрала, зала 2, 24.10.2023, 20:00