Стойността на изкуството / Лоран Миньоно и Криста Сомерер, Галерия ONE

"Стойността на изкуството" е интерактивна картина, която се занимава с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството. Проектът включва поредица антропофагични творби, които авторите купуват като произведения на изкуството в аукционни къщи и ги оборудват със специално създадена от тях сензорна технология. Тя служи за това да се преизчисли прозрачно паричните стойности на картините въз основа на времето и вниманието на художниците и публиката.

Конкретната картина се нарича Unruhige See (Неспокойно море) и изобразява морски пейзаж, нарисувана е с маслени бои върху платно и е с размерите ѝ са 53x79 cm. Картината е дело на Р. Хансен през 20-ти век. На 18 май 2010 г. Сомерсен и Миньоно закупуват картината на обща стойност 425 евро. Всички касови бележки, билети за влак и касовите бележки за храна са запазени и са част от произведението на изкуството.

След това артистите оборудват картината със сензори, които измерват точното време, което зрителите прекарват пред нея. В рамката на картината е вграден и малък термопринтер. Първоначалната стойност на произведението на изкуството е определена на точната стойност на цената, за която е закупена картината, плюс разходите за пътуване и стойността на работното време. Тя се появява разпечатана на хартията в началото на изложбата. След това проекта започва да отчита броя на посетителите и времето, което те прекарват в разглеждане на картината. През целият период на изложбата тези данни постоянно се актуализират и отпечатват калкулациите, като прави целия процес на създаване на стойност напълно прозрачен. В края на изложбата картината е достигнала определена парична стойност и може да бъде продадена точно на тази цена.