Лоран Миньоно и Криста Сомерер

photo

Лоран Миньоно и Криста Сомерер са международно признати медийни артисти, изследователи и пионери на интерактивното изкуство.

Лоран Миньоньо изучава видеоарт в Академията за изящни изкуства в Ангулем, Франция. Криста Сомерер учи ботаника и антропология в Университета във Виена и скулптура в Университета за изящни изкуства във Виена. Двамата се запознават през 1991 г. в Института за медии, ръководен от медийния пионер Петер Вайбел.

В резултат на съвместната им работа са създадени над 20 интерактивни произведения на изкуството, заради които са получили множество награди, сред които: Ars Electronica - наградата "Овация", Фестивал на интерактивните медии, Лос Анджелис - наградата "Мултимедия'95" на Асоциацията на мултимедията,  Световна технологична награда, Япония, The Arts of the World Technology Network, Великобритания. Творбите им са показвани в над 200 международни изложби и са част от музеи и колекции по целия свят.

Техните интерактивни арт инсталации са наричани символ на времето и "епохални" заради разработването на естествени и интуитивни интерфейси и прилагането на научни принципи като изкуствен интелект, сложност и генеративни системи към иновативните интерфейси, които са разработили.

Понастоящем Миньоно и Сомерер са професори и ръководители на катедрата Interface Culture в Университета за изкуство и дизайн в Линц, Австрия.

В деветото издание на международният фестивала за дигитални изкуства ДА Фест сме поканили известното дуо да представят свои знакови проекти, както и да направят  презентация на програмата Interface Culture, на която са основатели и водещи преподаватели.