Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest събира автори от световната дигитална сцена в София

Световноизвестните артисти ORLAN и Zimoun ще бъдат представени за първи път в България

От 24 до 28 октомври София отново става домакин на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства. Фестивалът се организира за девети път от Фондация ДА ЛАБ и Националната художествена академия и кани едни от най-добрите световни имена в дигиталните изкуства.


Деветото издание на DA Fest включва изложби, пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопи, които се провеждат в дванадесет локации в столицата. 


Темата на тазгодишното издание на фестивала е Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването. Точно както микроорганизмите водят битки за надмощие в своите микроскопични царства, авторите във фестивалната програма навлизат в тънкостите на конфликта, контраста и конкуренцията в човешкия опит и околната среда. Програмата е поднесена по достъпен за широката публика начин и е подходяща както за различни възрасти, така и за зрители с интерес към съвремените изкуства.


В рамките на DА Fest [9] за първи път в България идва ORLAN - една от най-значимите френски артистки с международно признание и подчертан собствен стил, използвайки скулптура, фотография, пърформанс, музика, видео, 3D, видеоигри, разширена реалност, изкуствен интелект и роботика. Винаги примесена с хумор, понякога пародия или дори гротеска, работата ѝ поставя под въпрос социалните феномени. На 25 октомври в галерия Credo Bonum се открива изложба с избрани проекти на ORLAN. На 26 октомври българската публика има шанса да научи повече за артистичната ѝ практика в лекцията „ORLAN: Това е моето тяло, това е моят софтуер", която ще изнесе в зала “Славейков” на Френския институт. 


Като част от фестивалната програма световноизвестният артист Zimoun, дoбил популярност със своите въздействащи сайт-специфик творби, представя мащабна инсталация, специално създадена за пространството на галерия „Академия“. Вплитайки прости и функционални компоненти, Zimoun изгражда  архитектурни платформи от звук, които изразяват напрежението между подредените модели на модернизма и хаотичните сили на живота. 


Галерия ONE става домакин на пет творби от фестивалната програма. Международно признатите пионери на интерактивното изкуство Лоран Миньоно и Криста Сомерер представят интерактивната картина The Value of Art (Wild Boar), занимаваща се с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството. В галерия ONE представяме най-новия проект на френската художничка Алези Арме, създаден по време на резиденцията ѝ в EMAP - European Media Art Platform. Тя гостува на DA Fest с интердисциплинарната инсталация в полето на технологиите и биоизкуството „Призрачни растения от повредени светове“. В галерия One фестивалът показва и видео инсталацията от четири части The Humors на живеещата в САЩ Юге Зу, която изследва връзките, изолацията и копнежа в природните и градските пространства като места на споделени мечти. Петата творба е на българския артист Калин Серапионов и представлява видеопортретът “Руса жена с червена рокля и ярко червило говори по телефона и пуши цигара“.


Унгарският колектив Binaura представя в Институт „Лист“ в София „Устройство за бъдещи мемоари“, създаващо въображаеми сценарии въз основа на произведения от магическия реализъм. Binaura са Ágoston Nagy & Bence Samu и те създават алгоритмични инсталации, използвайки безплатни инструменти с отворен код.


Дуото Scenocosme са Грегори Ласер и Анаис мет ден Анкст от Франция и техните интерактивни творби съществуват благодарение на контакта със зрителите. Scenocosme създават хибриди между технологии и живи или природни елементи. В София зрителите имат възможност да си взаимодействат с творбата им Akousmaflore, която вече обитава фоайето на Топлоцентрала и ще остане там до 28 октомври. 


Прожекционната програма на DA Fest [9] представя селекция с късометражни филми на най-престижния форум за дигитални изкуства Ars Electronica. На 27 октомври в Гьоте институт гостуват две техни програми - „Добре дошли на планета В” и „Електронният театър“. Отново там може да бъде видяна интердисциплинарна инсталация BLACKBOX AI, която под формата на лабиринт изследва предразсъдъците към пола в изкуствения интелект. Тя е създадена като сътрудничество между Анастасия Нефели Видаки, Лида Захаропулу, Михаела Добрева, Теа Рукавина и Вивиан Стаму в рамките на регионалния проект EthicAI=Labs на Гьоте-институт.


Наситената програма на DA Fest включва и три пърформанса, които ще бъдат представени в залите на РЦСИ Топлоцентрала. „Летящите тела по полетата” е съвременен танцов спектакъл на bok-o-bok за четирима изпълнители и рояк безпилотни летателни апарати, изследващ изчезването на пчелите и използването на дронове за опрашване. Immersion е нова форма на живо действие: интерактивен и ангажиращ участието електро-спектакъл, в който публиката става едновременно участник и зрител. Автор на проекта е френският музикант Verlatour, който пристига в София заедно със своя екип от мултимедийни, кодови, видео и светлинни инженери. В третия пърформанс от фестивала  базираният в Амстердам видео артист Фин Борат разглежда смъртта и безкрайността.  


„Чрез разнообразни произведения на дигиталните изкуства каним публиката да обмисли паралелите между борбите за съществуване на микробния свят и многостранните предизвикателства, пред които е изправено човечеството днес. „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“ е доказателство за силата на изкуството да осветява скритите борби и триумфи на съществуването, напомняйки ни, че танцът на конфликта и сътрудничеството е универсален и вечен феномен.“, споделят организаторите на DA Fest проф. д-р Венелин Шурелов и д-р Галина Димитрова-Димова. 


Освен Калин Серапионов, селекцията от български артисти в DA Fest [9] включва стипендиантите от платформата за млади артисти на ДА ЛАБ e-valuation 3: Яна Василева, колективите trohi и Raw Lab; както и студенти от специалност „Интермедия” на Великотърновския университет и магистърска програма „Дигитални изкуства” на Национална художествена академия
Пълната информация за програмата, участниците и техните творби ще откриете на интернет страницата на фестивала da-fest.bg


Изложбите, видео прожекциите и презентациите са с вход свободен. Пърформансите са с вход от 20/30 лв., а концертите: 15/20 лв. Билети могат да бъдат закупени на входа.


Тази година DA Fest  е част от платформата 3XPER1ENCE, обединяваща три международни фестивала, които се случват по едно и също време в София – ACT Фестивал за свободен театър, Da Fest и Aerowaves in Sofia.   


Партньори на DA Fest [9] са Министерство на културата, Национален фонд „Култура”, Столична община - програма „Култура”, Прохелвеция, Посолство на Австрия, Посолство на Франция, Френски институт в България и програмата „Дигитален ноември”, Институт Лист / Унгарски културен институт, Гьоте-институт България, EMAP, FURNA art & culture, Linz Kultur, OÖ Kultur. Изложбата Akousmaflore се реализира с партньорството на Френски институт в България, РЦСИ Топлоцентрала и с подкрепата на Содексо България. 


DA Fest [9] е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. 
Инициативата се реализира с подкрепата на ESTHEDERM България, Содексо България, Банка ДСК, Novatel, Одесос Пак и Schwarz IT.


Фестивални локации


• Галерия Академия и други пространства в Национална художествена академия, ул. Шипка 1 • Галерия и голяма зала на Гьоте-институт България, ул. Будапеща 1 • Зала Славейков на Френски институт, пл. Петко Славейков 3 • Галерия на Институт Лист / Унгарски културен институт София, ул. Аксаков 16 • Триъгълна кула на Сердика към РИМ София, бул. Княгиня Мария Луиза 16 • Топлоцентрала – регионален център за съвременни изкуства, ул. Емил Берсински 5 • Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2 • Галерия ONE, ул.  Дякон Игнатий 1 • Дерида Денс център, ул. Цар Самуил 32 • клуб Дом и клуб Ателието.


--


Вече 14 години DA Fest дава възможност на българската публика да се срещне на живо със световните звезди от сцената на дигиталните изкуства и да види техни творби в рамките на фестивалната програма. Целта на фестивала е да развива публиката на дигиталните изкуства и да дава възможност за изява на редица млади български автори, сред които и селектираните в платформата e-valuation на ДА ЛАБ. Тазгодишната богата програма се случва в 12 локации и комбинира лекции и работилници за артисти с изложби, пърформанси и концерти за широката публика.

За контакти: 
Мая Иванова
PR и онлайн комуникации
DA Fest [9]
+359 894 638 199 
maja.ivanova@gmail.com

Диди Спасова
Главен експерт „Връзки с обществеността“
Национална художествена академия 
+359 882 515 114 
d.spasova@nha.bg 

Дата на събитието
Крайна дата

Участници