Akousmaflore / Grégory Lasserre & Anaïs met den Ancxt, Топлоцентрала

2007 - 2023: Интерактивна творба


Изложбата се реализира с партньорството на Френски институт в България, Топлоцентрала и с подкрепата на Содексо България.


Akousmaflore е интерактивна творба: градина, съставена от истински музикални растения, които реагират на докосването ни. Всяко растение реагира на най-малкия контакт с човек чрез говор или звук. Чувствителни към нашата електростатична енергия, растенията реагират на докосвания и близост. При
докосване или погалване от зрителите, те започват да пеят.


Тялото ни постоянно произвежда фина електростатична енергия, която ние не усещаме. Този облак от енергия ни следва като сянка, плъзгайки се невидимо над заобикалящата ни среда. Смесвайки реалност и въображение, Scenocosme разкриват сетивно преживяване, което поставя под въпрос
невидимите ни енергийни връзки с живите същества. Правейки чуваемо онова, което се изплъзва от нашето възприятие, те ни напомнят, че заобикалящата ни среда не е съставена от инертни неща, а от живи, реактивни неща. Растенията ни напомнят за своето съществуване чрез вик, песен, акустична вибрация.


Артистите Scenocosme работят върху възможни съчетания между растения и цифрови технологии. Те използват растенията като естествени, живи сензори, чувствителни към различни енергийни потоци, независимо дали те идват от нашите тела или от средата, в която са изложени.
www.scenocosme.com/akousmaflore.htm

Дата на събитието
Крайна дата
Период
28.09.2023- 29.10.2023

Участници