Създаване на 30-годишната ретроспективна изложба за медийно изкуство "Произведението на изкуството като жива система" / Лоран Миньоно и Криста Сомерер

През 2019 г. към нас се обърна покойната кураторка Карин Оленшлагер с молба да реализираме 30-годишна ретроспективна изложба на нашите интерактивни произведения на медийното изкуство. За заглавие Карин избра "Произведението на изкуството като жива система". То се основава на статия, която написахме заедно с японския куратор Мачико Кусахара през 1996 г. (1). Документът излагаше нашия принцип на работа с произведения на изкуството, който съчетава взаимодействието на потребителя с алгоритми, наподобяващи живот, и естествени интерфейси. Концепцията на ретроспективата беше да се съсредоточи върху 14 интерактивни произведения на изкуството, които показват изкуствен растеж, еволюция, генеративен дизайн и A-Life.


Копродукцията на изложбата беше осъществена в сътрудничество с Центъра за изкуство и медии ZKM (Карлсруе), OÖ Landes-Kultur GmBH (Линц) и iMAL Брюксел. Изложбата пътува от ZKM в Карлсруе през 2022 г., до OK Center в Линц през 2022 г. и до iMal в Бруселс през 2023 г. Тя ще бъде показана и в Azkuna Zentroa в Билбао през 2024 г. Във връзка с изложбата беше издадена голяма книга съвместно с MIT Press, обединяваща всички наши творби от началото на 90-те години на миналия век (2).


В тази беседа ще разкажем за подробностите по организирането, производството и повторното издаване на много от нашите медийни произведения на изкуството от последните 30 години. Ще споделим опита си и предизвикателствата, с които се сблъскахме.

Задачата е да се сподели полезна информация с медийни артисти, практици и куратори, които биха могли да срещнат подобни възможности за създаване на ретроспективна изложба на медийно изкуство в бъдеще.


(1) M. Kusahara, C. Sommerer и L. Mignonneau, "Изкуството като жива система", In: Списание за системи, контрол и информация, том 40, № 8 (Токио: Институт за системи, контрол и информация, 1996 г.): 16-23.
(2) К. Оленшлагер, П. Вайбел и А. Вайдингер, Криста Зомерер и Лоран Миньоно: The Artwork as a Living System 1992-2022, The MIT Press, 2023.

Дата на събитието
Период
11:00-13:00